SBI Clerk Prelims SAMPLE PAPER-2018

SBI Clerk Prelims SAMPLE PAPER-2018

Numerical Ability

Directions (1-5): What should come in place of the question mark (?) in the following number series?

Q1. 2,    16,     112,     672,    3360,    ?

(a) 3430

(b) 3340

(c) 40320

(d) 43240

(e) 13440

Q2. 4,     9,      19,      ?,      79,      159,      319

(a) 59

(b) 39

(c) 49

(d) 29

(e) 40

Q3. 87,     89,     95,      107,      ?,      157

(a) 127

(b) 122

(c) 139

(d) 140

(e) None of these

Q4. 474,      459,       429,      369,      249,      ?

(a) 9

(b) 0

(c) 4

(d) 11

(e) None of these

Q5. 7,      10,      16,      28,     52,     ?,      196

(a) 100

(b) 90

(c) 160

(d) 150

(e) None of these

Directions (6-10): What should come in place of the question mark (?) in the following questions? 

Q6. 34928 – 2591 – 14986 = ?

(a) 17546

(b) 17355

(c) 17351

(d) 17390

(e) None of these

Q7. 27% of 450 – ?% of 375 = 76.5

(a) 14

(b) 19

(c) 12

(d) 15

(e) None of these

Q8. (12 × 19) + (13 × 8) = (15 × 14) + ?

(a) 124

(b) 122

(c) 126

(d) 128

(e) None of these

Q9. Two trains one 160 m and the other 140 m long are running in opposite directions on parallel track, the first at 77 km an hour and the other at 67 km an hour. How long will they take to cross each other?

(a) 7 seconds

(b) 7.5 seconds

(c) 6 seconds

(d) 10 seconds

(e) None of these

Q10. The respective ratio between the speed of the boat upstream and speed of the boat downstream is 2 : 3. What is the speed of the boat in still water if it covers 42 km downstream in 2 hours 20 minutes? (in km/h)

(a) 13.5

(b) 15

(c) 12

(d) 11

(e) 10

Q11. The sum of the radius and height of a cylinder is 18m. The total surface area of the cylinder is 792 m², what is the volume of the cylinder ? (in m³)

(a) 1848

(b) 1440

(c) 1716

(d) 1724

(e) 1694

Q12. A certain sum is divided among A, B and C in such a way that A gets Rs 40/- more than the ½ of the sum. B gets Rs 120/- less than 3/8th of the sum and C gets Rs 200/- . What is the total sum?

(a) Rs 1,100/-

(b) Rs 850/-

(c) Rs 960/-

(d) Rs 1,200/-

(e) None of these

Q13. A bag contains 3 red balls, 5 yellow balls and 7 pink balls. If one ball is drawn at random from the bag, what is the  probability that it is either pink or red?

(a) 1/7

(b) 2/3

(c) 4/9

(d) 5/7

(e) None of these

Directions (14-15): The following table provides information about the number of students applied for AIEEE examination from 5 different states in 5 different years. Study the table carefully and answer the following questions. 

years Assam Punjab Odissa Gujarat Haryana
2007 650 760 820 800 780
2008 700 740 860 780 740
2009 800 820 940 750 730
2010 750 880 920 840 790
2011 850 840 900 860 770

Q14. Find the difference between average number of students applied for AIEEE  for year 2008 and 2011 from Assam and the average number of students applied for AIEEE exam for year 2007 and 2011 from Guajrat?

(a) 45

(b) 55

(c) 65

(d) 90

(e) 35

Q15. Number of students applied for AIEEE in 2009 from Assam is what percent of total number of students applied for AIEEE from Punjab in year 2009 and 2010 together?

(a) 800/17%

(b) 800/13%

(c) 400/17%

(d) 500/13%

(e) 900/17%

 

ENGLISH

Directions (1-15): The following question consists of a passage in which certain phrase/Sentences are printed in bold.  Find out if there is an error in any of the bold part of the sentence, find the correct alternatives to replace those parts from the three options given below each question to make the sentence grammatically correct. If the given sentence is grammatically correct or does not require any correction, choose (e), i.e., “No correction required” as your answer.

In trying to shore up its domestic solar industry, the Directorate General of Safeguards has opted for a strong-arm measure — recommending a 70 per cent ‘provisional safeguard duty’ on imported solar cells, on the basis of “unquestionable, verified surge in imports”. Notably, imports from developing countries other than China and Malaysia are exempted from this duty, (1) which makes it clear that the duty is aimed at China. This is not surprising because the imports are almost entirely from China — as much as 88 per cent in 2017-18. Imports of solar cells rose from $820 million in 2014-15 to $3.19 billion in 2016-17, and $ 2.13 (2) billions in almost the starts of the year. The marked surge in imports (3) has the obviously consequence of growth demanded combined in India losing its case at the World Trade Organisation over reserving a slice of the market for locally-manufactured products. However, the 70 per cent (4) Safeguard duty would raise solar tariffs through the currently leveled of 2.50/KWHr, which makes it competitive with coal and other forms of power, to more than 4/kWHr. (5) Weather the move has been in the sync of climate adaption truly being the question.

 

Will India’s solar programme, (6) which has an overall installed capacity of around 17 GB (principally in the form of ground-mounted solar), lose its way (7) since often the rise into the cost of solar cell? A sobering truth in the effort to indigenise is that 90 per cent of India’s solar (8) installations into the comprised import over the cells and modules. There can be no missing the strategic aspect to indigenisation here — an effort (9) for the free programmes of dependency of the super most powers. With domestic content requirement no longer an option, government procurement seems to be the likely way out. India missed out on the semi-conductor revolution in the 1990s, (10) when public sector is capaciting to setup was seeking not the be nurtured at that time. Now, it seems hard to catch up, both in terms of costs and technology in photovoltaics,(11) at a time when leaders producers are developing material that will enhance energy conversion efficiency levels beyond 15-20 per cent. The ministry of new and renewable energy concedes in a recent ‘concept note’ on solar manufacturing in India, (12) that the installed capacity is not being fully exploited because of its obsolete technology in relation to installation needs. (13) There are no integrated Indian manufacturers who are present across the value chain.

 

The recommendation is not well thought out either. Most Chinese manufacturers have plants in Taiwan and could (14) easily shifting to the supplying from there, evading the safeguard duty. In sum, Indian producers could do with some hand-holding, with the Railways and (15) Buying another undertaking which is the public- sector. But the industry itself will have to shape up or ship out.

Q1. 

(I)that makes thus clearly that the duty have been aiming at China

(II)Which has been making it clear that the duty aimed to china

(III)which had been make it clear that the duty is aimed to China

(a) Only I

(b) Only II

(c) Only III

(d) Only I and II

(e) No correction required

Q2. 

(I)billions of in the first half of he latest years 

(II)billions around as the years starts of the current year

(III)billion in the first half of the current years

(a) Only I

(b) Only II

(c) Only III

(d) Only I and II

(e) No correction required

Q3. 

(I)is an obvious consequence of growing demand combined with

(II)caused the consequently through the growth demand combined with 

(III)resulted the consequent growth demanded combined with

(a) Only I

(b) Only II

(c) Only III

(d) Only I and II

(e) No correction required

Q4. 

(I)safeguarding the duty have raise solar tariffs from over  

(II)from current levels raise in the duties will be safeguarded 

(III)safeguard duty will raise solar tariffs from current levels 

(a) Only I

(b) Only II

(c) Only III

(d) Only I and II

(e) No correction required

Q5. 

(I)If that move was in the sync of India’s larger climate adaption plan are

(II)Whether this move is in sync with India’s larger climate adaptation plans is

(III)weather this move was in the sync with India’s larger climate adapted plans are

(a) Only I

(b) Only II

(c) Only III

(d) Only I and II

(e) No correction required

Q6.

(I)Which had been the installed capacity of overall 

(II)which have been the capacity of installation programms 

(III) that being the overall installed capacity for the  

(a) Only I

(b) Only II

(c) Only III

(d) Only I and II

(e) No correction required

Q7. 

(I)A rise in the cost of solar cells ? Have been the sober

(II)since because there is an rise in costs of solar cells? A sobering

(III) due to the rise in costs of solar cells? A sobering

(a) Only I

(b) Only II

(c) Only III

(d) Only I and II

(e) No correction required

Q8. 

(I)installed comprising the imported cells and much of the modules.

(II)installions of comprise imported cells and some of  the modules.

(III)installations comprise imported cells and modules. 

(a) Only I

(b) Only II

(c) Only III

(d) Only I and II

(e) No correction required

Q9. 

(I)to freeing the program of dependent from two of the powers 

(II)to free the programme of dependency from two superpowers

(III) to the dependence of program from two of the powers 

(a) Only I

(b) Only II

(c) Only III

(d) Only I and II

(e) No correction required

Q10. 

(I)at that time when the sector was not nurtured and the public sector was setting up

(II)when public sector capacity set up at that time was not nurtured

(III) scarcely when publicly sectors having the capacity set up at the time and not really nurtured 

(a) Only I

(b) Only II

(c) Only III

(d) Only I and II

(e) No correction required

Q11. 

(I) at a time when leading producers are developing material that will

(II)at a time since when the leading produced materials for developed materials 

(III)at the time when developing material is producing leaders

(a) Only I

(b) Only II

(c) Only III

(d) Only I and II

(e) No correction required

Q12. 

(I)that the installed exploited capacity is because of 

(II)installed capacity is not be fully exploited and the installation is remaining 

(III)that when the installed capacity is not been the fully exploited as of

(a) Only I

(b) Only II

(c) Only III

(d) Only I and II

(e) No correction required

Q13. 

(I)There is not integrated Indian manufacturers who 

(II)There had been no integration in Indian manufacturers which 

(III)There are no integrated Indian manufacturers which is 

(a) Only I

(b) Only II

(c) Only III

(d) Only I and II

(e) No correction required

Q14. 

(I)easy to shift and supply from there than

(II)an easy paradigm to shift from their after

(III)easily shift to supplying from there

(a) Only I

(b) Only II

(c) Only III

(d) Only I and II

(e) No correction required

Q15. 

(I)other public-sector undertakings buying local

(II)another undertaking of buying the local and public- sector

(III)each other public-sector undertaking who is buying the local

(a) Only I

(b) Only II

(c) Only III

(d) Only I and II

(e) No crore

REASONING

Directions (1-5): Study the following information carefully and answer the given questions:

A, B, C, D, E, F and G are seven students. They read three different newspaper, viz The Hindu, Economic Times and The Pioneer. Each newspaper is read by at least two students. Each one of them has a favourite topic, viz Environment, Education, Science, Business, Sports, Lifestyle and Entertainment, but not necessarily in the same order.

B likes Sports topic and does not read The Pioneer. The one who likes Entertainment topic reads the same newspaper as E. C likes Education topic and he reads the same newspaper as G. D reads Economic Times only with the one who likes Environment topic. G reads neither Economic Times nor The Pioneer. F does not like Entertainment topic. G likes neither Business nor Science topic. D does not like Business topic. E does not like Environment topic.

Q1. Which of the following groups reads The Hindu?

(a) B, G

(b) A, B, C

(c) B, C, G

(d) D, G, B

(e) None of these

Q2. Who likes Science topic?

(a) A

(b) G

(c) F

(d) D

(e) None of these

Q3. Which of the following topic does A like?

(a) Science

(b) Entertainment

(c) Environment

(d) Either Entertainment or Lifestyle

(e) None of these

Q4. Which of the following combinations is true?

(a) A–Entertainment–The Pioneer

(b) G–Environment–The Pioneer

(c) B–Sports–Economic Times

(d) D–Science–The Hindu

(e) None is true?

Q5. Who likes Environment topic?

(a) G

(b) A

(c) E

(d) C

(e) F

Directions (6-10): Study the following information carefully and answer the question given below:

There are eight students A, B, C, D, E, F, G and H studies in Bank Coaching classes in Delhi. They all decide to take a leave on different dates in the months of February and March but not necessarily in the same order. In each month, they will take a leave on dates 8th, 17th, 19th  and 21st of the month. Only one student will take a leave on these given dates.

A will take a leave on either 17th or 19th of any of the given month. Three students will take a leave between A and H. Two students will take a leave between H and B. One student will take a leave between B and G. G will take a leave on either 19th or 21st of any of the given month. Three students will take a leave between G and C. Two students will take a leave between C and F. Two students will take a leave between E and D. D will not take a leave on 8th March.

Q6.Who among following will take a leave on 17th of March?   

(a) A

(b) B

(c) C

(d) D

(e) None of these

Q7. How many students will take a leave between F and C?   

(a) One

(b) Two

(c) Three

(d) More than three

(e) None of these

Q8. Who among following will take a leave on 19th March?   

(a) E

(b) B

(c) A

(d) G

(e) None of these

Q9. If F is related to E and D is related to B, in the same way H is related to?   

(a) A

(b) B

(c) C

(d) D

(e) None of these

Q10. H will take a leave on which of the following day?   

(a) 17th March

(b) 17th February

(c) 19th March

(d) 19th February

(e) None of these

Directions (11-13): Each of the questions below consists of a question and two statements numbered I and II given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question. Read both the statements and given answer.

(a) if the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question.

(b) if the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question.

(c) if the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question.

(d) if the data given in both statements I and II together are not sufficient to answer the question.

(e) if the data in both statements I and II together are necessary to answer the question.

Q11. Point A is in which direction with respect to Point B?

  1. A is to the east of C, which is to the north of B.
  2. D is to the east of B and to the south-east of A.

Q12. How is M related to O?

  1. K is daughter of A, and B is daughter of M.
  2. K is mother of B who is sister of O.

Q13. Five friends P, Q, R, S and T sit on the row facing towards north direction. What is the position R with respect to Q?

  1. Q is in the middle from either side and S is at the extreme end of the row.
  2. P sits adjacent to both Q and T. P does not sit left of the Q.

Q14. There are thirty five students in a class. Suman ranks third among the girls in the class. Amit ranks 5th among the boys in the class. Suman is one rank below Amit in the class. No two students hold the same rank in the class. What is Amit’s rank in the class?

(a) Cannot be determined

(b) 5th

(c) 8th

(d) 7th

(e) None of these

Q15. In a class of 45 students Rohit’s rank is 29th from the left and Raman’s rank is 36th from right then how many students are there between them?

(a) 19

(b) 17

(c) 16

(d) 20

(e) 18

QUANT

1.E 2.B 3.A 4.A 5.A 6.C 7.C 8. B 9.B  10.B   11.E 12.C  13.B  14.B  15.A

ENGLISH

1.E 2.C 3.A 4.C  5.B 6.E 7. C 8. C 9. b  10.b   11.A  12.E  13.E  14.C  15.A

REASONING

1.C  2.D   3.B   4.A  5.E   6.B   7.B   8.C   9.A  10.D  11.A  12.E   13.E  14.D   15.E

(23)

SBI Clerk Prelims SAMPLE PAPER-2018
5 (100%) 32 votes