REASONING QUIZ (22 AUG 2017)

Q1.  In the below series one term is wrong. Find out the wrong term. 
56, 72, 90, 110, 132, 150 
(a) 72
(b) 90
(c) 110
(d) 150

Q2. If clock is called television, television is called radio, radio is called oven, oven is called grinder and grinder is called iron, in what will a lady bake?
(a) Radio
(b) Oven
(c) Grinder
(d) Iron

Q3. Shikha starts from a point walks 2 km towards North, turns towards her right and walks 2 km, turns right again and walks. In which direction is she going now?
(a) North
(b) South-East
(c) South
(d) West

Q4. If 16 – 2 = 2, 9 – 3 = 0, 81 – 1 = 8, then what is 64 – 4 = ?
(a) 5
(b) 4
(c) 6
(d) 8

Q5. If TEA is coded as 100/3, then how will you code MAT?
(a) 120/3
(b) 260/3
(c) 140/3
(d) 130/3

Q6. Consider the given statement/s to be true and decide which of the given conclusions/assumptions can definitely be drawn from the given statement.
Statements: 
1. All books are novels.
2. Some novels are poems.
Conclusions: 
I. Some books are poems.
II. Some poems are novels.
(a) Only conclusion I follows
(b) Only conclusion II follows
(c) Neither conclusion I nor conclusion II follows
(d) Both conclusion I and conclusion II follow

Directions (7-9): choose the correct alternative from the given responses that will complete the series  

Q7. AB, DEF, HIJK, ? STUVWX
(a) LMNOQ
(b) LMNOP
(c) MNOPQ
(d) QRSTU

Q8. 17, 19, 23, 29, ?, 37
(a) 31
(b) 33
(c) 35
(d) 36

Q9. 1, 2, 5, 12, 27, 58, 121, ?
(a) 246
(b) 247
(c) 248
(d) 249

Q10. In this question, some equations are solved on the basis of a certain system. On the same basis find out the correct answer from amongst the four alternatives for the unsolved equation.
6 x 2 x 9 = 269
8 x 7 x 1 = 781
4 x 1 x 3 = ?
(a) 431
(b) 413
(c) 341
(d) 143

Q11. Select the related letters from the given alternatives:
ACEG : IKMO :: QSUW : ?
(a) YZCE
(b) YACD
(c) YACE
(d) YBCE

Directions (1): There is a certain relation between two given words on one side of : : and one word is given on another side of : : while another word is to be found from the given alternatives, having the same relation with this word as the given pair has. Select the best alternative.

 

Q12. Vegetable : Chop : :  Body : ?

(a) Cut

(b) Amputate

(c) Peel

(d) Prune

 

Q13. Pointing to a woman in a photograph a man says, “She is the mother-in-law of the wife of the father of my only son”. How is the woman related to that person?

(a) Daughter

(b) Daughter-in-law

(c) Sister-in-law

(d) None of these

 

Q14. If ACNE can be coded as 3, 7, 29, 11, then LEMON will be coded as

(a) 25, 11, 13, 31, 29

(b) 21, 11, 27, 31, 29

(c) 25, 11, 27, 31, 29

(d) 25, 11, 27, 31, 17

Q15. A man walks 30 m towards South. Then, turning to his right, he walks 30 m. Then, turning to his left, he walks 20 m. Again, he turns to his left and walks 30 m. How far is he from his initial position?

(a) 20 m

(b) 30 m

(c) 60 m

(d) None of these

answer- 1.D   2.C   3.C   4.B   5.B   6.B  7.C   8.A  9.C  10.D  11.C  12.B  13.D   14.C  15.D

 

Posted in Question Bank.