REASONING QUIZ (11 SEP 2017)

REASONING QUIZ

Q1. In this question, arrange the given words in the sequence in which they occur in the dictionary and then choose the correct sequence.

  1. Eyelid 
  2. Eyeless 
  3. Eyesore 
  4. Eyesight

(a) 2, 1, 4, 3

(b) 2, 1, 3, 4

(c) 4, 3, 1, 2

(d) 4, 2, 3, 1

Q2. Arrange the given words in alphabetical order and choose the one that comes THIRD?

(a) Foment

(b) Foetus

(c) Forceps

(d) Foreign
Q3. Which one of the four interchanges in signs and numbers would make the given equation correct?

3 + 5 – 2 = 4 

(a) + and –, 2 and 3

(b) + and –, 2 and 5

(c) + and –, 3 and 5

(d) None of these

Q4. If > denotes +, < denotes -, + denotes ÷, denotes ×, – denotes =, × denotes > and = denotes <, choose the correct statement. 

(a) 8 > 8 < 8 + 8 = 16

(b) 8 ∧ 8 > 8 + 8 = 8 ∧ 8 > 1

(c) 8 < 8 + 8 = 6

(d) 8 + 8 > 8 = 8

Q5. A meaningful word starting with A is made from the first, second, fourth, fifth and sixth letters of the word CONTRACT. Which of the following is the middle letter of that word?  

(a) C

(b) O

(c) T

(d) R

Q6. In this question, the given equation becomes correct due to the interchange of two signs. One of the four alternatives under it specifies the interchange of signs in the equation which when made will make the equation correct. Find the correct alternative.  

2 × 3 + 6 – 12 ÷ 4 = 17 

(a) × and +

(b) + and –

(c) + and ÷

(d) – and ÷

Q7. In this question, arrange the given words in a meaningful sequence and then choose the most appropriate sequence from amongst the alternatives. 

  1. Never       
  2. Sometimes  
  3. Generally      
  4. Seldom 
  5. Always   

(a) 5, 2, 1, 3, 4

(b) 5, 2, 4, 3, 1

(c) 5, 3, 2, 1, 4

(d) 5, 3, 2, 4, 1

Q8. If ÷ implies =, × implies <, + implies >, – implies ×, > implies ÷, < implies +, = implies -, identify the correct expression.  

(a) 1 – 3 > 2 + 1 – 5 = 3 – 1 < 2

(b) 1 – 3 > 2 + 1 × 5 = 3 × 1 > 2

(c) 1 × 3 > 2 + 1 × 5 × 3 – 1 > 2

(d) 1 – 3 > 2 + 1 × 5 + 3 – 1 > 2

Q9. In this question, arrange the given words in the sequence in which they occur in the dictionary and then choose the correct sequence. 

  1. Paradise
  2. Patience
  3. Palindrome 
  4. Pasteurization  
  5. Pessimist   

(a) 3, 4, 5, 2, 1

(b) 3, 4, 1, 5, 2

(c) 3, 1, 4, 2, 5

(d) 3, 5, 1, 2, 4

Q10. Arrange the following words as per order in the dictionary

  1. Target
  2. Talented 
  3. Tolerate 
  4. Translucent
  5. Transparent

(a) 2, 4, 3, 1, 5

(b) 3, 2, 4, 1, 5

(c) 2, 1, 3, 4, 5

(d) 2, 3, 4, 1, 5

Q11. If ‘-’ means ‘+’, ‘+’ means ‘-’, ‘×’ means ‘÷’ and ‘÷’ means ‘×’ then which of the following will be the correct equation?

(a) 10 + 5 – 14 ÷ 10 × 15 = 158

(b) 30 + 5 + 14 – 10 × 15 = 122

(c) 30 – 5 + 14 ÷ 10 × 15 = 162

(d) 30 × 5 – 4 ÷ 10 + 15 = 31

 

Q12. Arrange the given words in the alphabetical order and tick the one that comes third.

(a) Finger

(b) Flourish

(c) Forget

(d) Forgo
Q13. If ‘×’ means ‘÷’, ‘-’ means ‘×’, ‘÷’ means ‘+’ and ‘+’ means ‘-’ then 

(3 – 18 ÷ 11) × 13 ÷ 8 = ?

(a) 16

(b) 12

(c) 13

(d) 11
Q14. Arrange the following words as per their order in the dictionary: 

1) PHYSICAL 

2) PHYSICS 

3) PHYSIOLOGY 

4) PHYSICIAN 

5) PHONE 

(a) 1,4,5,2,3

(b) 5,1,2,3,4

(c) 5,1,4,2,3

(d) 1,5,4,3,2

Q15. If P denotes +, Q denotes -, R denotes ‘÷’, and S denotes ×, then: 20S96R8Q16P10 = ?

(a) 123

(b) 234

(c) 456

(d) 345

1.(a)2.(c) 3. (c) 4.(a) 5. (c) 6. (a)  7.(d) 8.(d)  9. c)  10.(c)  11. (d)  12.(c)  13.(c)

14.(c)  15.(b)

Posted in Question Bank.