Quant Questions for COMPETITIVE Exam 2017

Q1. A number, when divided by 899, gives a remainder 63. If the same number is divided by 29, the remainder will be:
(a) 10
(b) 5
(c) 4
(d) 2

Q2. The product of two positive numbers is 11520 and their quotient is 9/5 Find the difference of two numbers.
(a) 60
(b) 64
(c) 74
(d) 70

Q3. A student was asked to multiply a number by 3/2 but he divided that number by 3/2. His result was 10 less than the correct answer. The number was:
(a) 10
(b) 12
(c) 15
(d) 20

Q4. A, B and C can do a work separately in 16, 32 and 48 days respectively. They started the work together but B left off 8 days and C six days before the completion of the work. In what time is the work finished?
(a) 10 days
(b) 9 days
(c) 12 days
(d) 14 days

Q5. A and B together can do a piece of work in 12 days which B and C together can do in 16 days. After A has been working at it for 5 days and B for 7 days, C finishes it in 13 days. In how many days B could finish the work?
(a) 48 days
(b) 24 days
(c) 16 days
(d) 12 days

Q7. A reduction of 21% in the price of an item enables a person to buy 3 kg more for Rs. 100. The reduced price of item per kg is
(a) Rs. 5.50
(b) Rs. 7.50
(c) Rs. 10.50
(d) Rs. 7.00

Q8. In an election between two candidates, the candidate getting 60% of the votes polled, is elected by a majority of 14,000 votes. The number of votes polled by the winning candidate is
(a) 28,000
(b) 32,000
(c) 42,000
(d) 46,000

Q9. Fresh fruit contains 68% water and dry fruit contains 20% water. How much dry fruit can be obtained from 100 kgs of fresh fruits?
(a) 32 kgs.
(b) 40 kgs.
(c) 52 kgs.
(d) 80 kgs

Q10. The sum of three numbers is 68. If the ratio of the first to the second be 2 : 3 and that of the second to the third be 5 : 3, then the second number is
(a) 30
(b) 58
(c) 20
(d) 48

Q11. When a particular number is subtracted from each of 7, 9, 11 and 15, the resulting numbers are in proportion. The number to be subtracted is:
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 5

Q12. Four years ago, the ratio of the age of A and B was 2 : 3 and after four years it will become 5 : 7. Find their present age.
(a) 36 years and 40 years
(b) 32 years and 48 years
(c) 40 years and 56 years
(d) 36 years and 52 years

Q13. A shopkeeper sells two items at the same price. If he sells one of them at a profit of 10% and the other at a loss of 10%, find the percentage profit/loss. Find the value of the loss incurred, if the S.P of each item is Rs. 99.
(a) 1% loss, Rs. 2
(b) 2% loss, Rs. 4
(c) 10% loss Rs. 10
(d) 5% loss, Rs. 9

Q14. A merchant has 1000 kg of sugar, part of which he sells at 8% profit and the rest at 18% profit. He gains 14% on the whole the quantity sold at 18% profit is
(a) 500 kg
(b) 600 kg
(c) 400 kg
(d) 640 kg

Q15. A shopkeeper gains 38% after allowing a discount of 8% on the marked price of an article. But if only one-third of the discount is offered while selling the item, what will be the approximate profit percentage gained?
(a) 40%
(b) 38%
(c) 46%
(d) 45%

answers- 1.B   2.B   3.B   4.C   5.A     7.D   8.C   9.B   10.A   11.C   12.D   13.A   14.B   15.C

Posted in Question Bank.