## Previous Year History Questions for SSC CGL ##

## Previous Year History Questions for SSC CGL 2017 ##

Q1.The title given by the British Government to Mahatma Gandhi and which was surrendered during the Non-cooperation Movement was
(a) Hind Kesari     (b) Kaiser-e-Hind
(c) Rai Bahadur     (d) None of these
Q2.An article ‘Why I am an Atheist’ was written by
(a) Bhagat Singh     (b) B.K. Dutt
(c) Bhagavati Charan Vohra
(d) Yashpal

Q3.Who among the following said about Mahatma Gandhi, “Generations to come, it may be, will scarce believe that such one as this, ever in flesh
and blood, walked upon this earth”?
(a) Jawahar Lal Nehru
(b) Dr. Rajendra Prasad
(c) Sardar Vallabhbhai Patel
(d) Albert Einstein

Q4.Who of the following gave the slogan “Do or Die” during Quit India Movement?
(a) Jawahar Lal Nehru
(b) Mahatma Gandhi
(c) Subhash Chandra Bose
(d) Lokmanya Tilak

Q5.Marathas signed the treaty of Salbai in 1782 with the English at the instance of
(a) Peshwa                (b) Gaekwar
(c) Sindhia                (d) Holkar

Q6.Subsidiary alliance was implemented during the reign of
(a) Lord Cornwallis (b) Lord Wellesley
(c) Sir John Shore  (d) Lord Auckland

Q7.Who among the following has been called as a “Heaven Born General”?
(a) Francis Dupleix              (b) Robert Clive
(c) Albuquerque       (d) Lord Cornwallis

Q8.Vedic literature is also known as :
(a) Shruti                   (b) Smriti
(c) Sanhita                (d) Vedanga

Q9.Who of the following was the God of morality during the Rigvedic times?
(a) Indra         (b) Rudra
(c) Agni          (d) Varuna

Q10.The river Chenab was known during the Vedic period by the name :
(a) Askini                   (b) Parushni
(c) Shutudri               (d) Vitasta

Q11.The famous ‘Battle of Kings’ between Bharat and the host of ten kings was fought near the river :
(a) Sindhu                 (b) Saraswati
(c) Parushni              (d) Vitasta

Q12.Which of the following rulers started Gupta currency system?
(a)Srigupta
(b)Chandragupta I
(c)Samudragupta
(d)Chandragupta II

Q13.The officer responsible for the safe custody of land records during the Gupta period was known as
(a)Dhruvadhikarana                        (b)Karanika
(c)Samaharta                     (d)Shaulkika

Q14.Who built the city of Nagalapura?
(a) Bukka I                 (b) Devaraya I
(c) Krishnadeva Raya
(d) Virupaksha

Q15.‘Amuktamalyada’ written by Krishnadeva Raya, the ruler of Vijayanagar, was in
(a) Sanskrit                (b) Kannada
(c) Telugu                  (d) Tamil

answers- 1.B  2.A  3.D  4.B   5.C 6.B 7.B  8.A  9.D  10.A  11.C   12.B  13.B  14.C  15.C

 

 

Posted in Current Affairs, Question Bank.