HISTORY

 History Quiz -2 (For SSC – STAFF SELECTION COMMISSION)

11. Rajatarangini, a book that generally recorded the heritage of Kashmir in the 12th Century, was written by__:

[A]Pravaragupta          [B]Kalhana        [C]Lalitapida        [D]Kashyapa

12 Which of the following Harappan towns is divided into three parts ?

[A] Kalibanga           [B] Lothal          [C] Chanhudaro      [D] Dholavira

13.Which among the following can best define the Neolithic Revolution ?

[A]Green Revolution [B]Technology Revolution [C]Milk Revolution [D]Agricultural Revolution

14.Which of the following is the most common motif of the Indus Seals ?

[A] Unicorn [B] Bull [C] Rhinoceros [D] Elephant

15.With which among the following Vedas, the Shatapatha Brahmana is related to___?

[A] Rigveda [B] Yajurveda [C] Samaveda [D] Atharvaveda

16.That the homeland of the Aryans was Arctic Region, was propounded by ___?

[A] Max Muller [B] Edward Meyer [C] Bal Gangadhar Tilak [D] Herzefeld

17.Which of the following was not a diety of the Harappans?

[A] Shiva [B] Mother Goddess [C] Peepal Tree [D] Vishnu

18.Robert Bruce Foote, who discovered first Palaeolithic tools in India, was originally ___?

[A] Palaeobotanist [B] Geologist [C] Archaeologist [D] Historian

19.King Ashvapati of the Upanishadic Age was the ruler of which among the following Kingdoms?

[A] Kekaya [B] Matsya [C] Panchala [D] Sursena

20.Which among the following places has given the earliest evidence of agriculture in Indian Subcontinent?

[A] Brahmagiri [B] Chirand [C] Mehrgarh [D] Burzahom

Answer-11.B 12.D 13.D 14.A   15.B   16.C   17.D   18.B   19.A 20.C

SSC HISTORY QUIZ -1  ( DECEMBER 2014)

1. Who among the following was the 23rd Jain Tirthankara ?
[A]Nemi Natha      [B]Mahavira              [C]Parshvanath             [D]Malinath

2. The Satapatha Brahmana and Taitriya Brahmana are the Brahmana texts of ___:
[A]Rigveda             [B]Yajurveda            [C]Samaveda                 [D]Atharavaveda
3. Which among the following is the most unique feature of Dholavira site of the Indus Valley Civilization?
[A]Its cities were horizontally divided in multiple parts            [B]Its cities were unevenly divided
[C]Its cities were divided into 3 parts                                             [D]None of these

4. Which among the subsequent places have given the earliest proof of agriculture in Indian subcontinent?
[A]Pratapgarh         [B]Mehrgarh            [C]Quetta                      [D]Kalat

5. Which among the following Vakataka ruler performed all the seven sacrifices viz. Agnishtoma, Aptoryama, Ukthya, Shodasin, Atiratra, Vajapeya, Brihaspatisava, Sadyaskra and four Asvamedhas ?
[A]Rudrasena-I            [B]Pravarsena-I              [C]Prithvisena-I                  [D]Narendrasena-I
6. As per Asoka’s inscriptions, that among the subsequent place was declared tax free and announced solely 1/8th half as taxable?
[A]Kushinagar             [B]Lumbini                          [C]Kathmandu                       [D]Sarnath

7. Who among the following succeeded Samudragupta as the next ruler of Gupta Dynasty ?

[A]Chandragupta II             [B]Chandragupta I    [C]Vishnugupta                     [D]Mahendra

8 The last ruler of the Mauryan Dynasty, who was dead by Pushyamitra Sunga, his commander-in-chief was__ ?
[A]Bindusara                     [B]Chandragupta            [C]Brihadrata                       [D]Ashokavardhan

9. Which among the following kings was also known as Mamallan (great wrestler)?
[A]Pulakesi II                    [B]Mahendravarman I            [C]Narasimhavarman I          [D]None of the above

10. Who among the following Kushan Emperors was the first to introduce the gold coinage in India?
[A]Vima Kadphises             [B]Vima Taktu                       [C]Vasishka              [D]Kujula Kadphises

1 QUIZ- 1.C 2.B 3.C 4.B 5.B 6.B 7.A 8.C 9.C 10.A