Geography Questions For SSC CGL Exam 2017

Geography Questions For SSC CGL Exam 2017

Q1. Which is the hottest planet in the Solar System? 
(a) Jupiter
(b) Saturn
(c) Venus
(d) Uranus

Q2. The largest planet in our solar system is 
(a) Mars
(b) Jupiter
(c) Saturn
(d)Marcury

Q3. The four largest planets of the Solar System in decreasing size are 
(a) Jupiter, Mercury, Saturn and Uranus
(b) Mercury, Jupiter, Saturn and Neptune
(c) Jupiter, Saturn, Uranus and Neptune
(d) Jupiter, Mercury, Saturn and Neptune

Q4. The number of staellites of the planet is Mercury is 
(a) 0                (b) 1    (c) 2    (d) 16

 

Q5. The longest river of peninsular India is
(a) Krishna                (b) Kaveri
(c) Narmada              (d) Godavari

Q6.Father of Geography ?
(a) Eratosthenes
(b) Erdtman
(c) Sir Dietrich Brandis
(d) None of these

Q7. The largest fresh water lake in India is
(a) Dal Lake              (b) Bhimtal Lake
(c) Wular Lake          (d) Nainital Lake

Q8. In ‘annular’ pattern, rivers flow 
(a) from West to East
(b) from North to South
(c) like a ring
(d) in transverse direction

Q9. Where is Tala Hydroelectric project, which is expected to generate 1020 MW power, located? 
(a) Arunachal Pradesh
(b) Bhutan
(c) Nepal
(d) Himachal Pradesh

Q10. In which part of India, canal irrigation system is the most common? 
(a) Tamil Nadu          (b) Maharashtra
(c) Sikkim                   (d) Uttar Pradesh

Q11. The river also known as Tsang-po in Tibet is 
(a) Ganga                  (b) Brahmaputra
(c) Indus                    (d) Teesta

 

Q12. Which of the following rivers makes an estuary? 
(a) Cauvery               (b) Krishna
(c) Narmada              (d) Ganga

Q13. In terms of area, India is the ________ largest country of the world. 
(a) second                 (b) fourth
(c) sixth                      (d) seventh

Q14. Where in India can ‘Mushroom’ rock be found? 
(a) Eastern Ghats
(b) Western Ghats
(c) Thar Desert
(d) Satpura Range

Q15. ‘Loktak’ is a 
(a) Valley                   (b) Lake
(c) River                     (d) Mountain Range

answers- 1.C 2.B  3.C  4.A  5.D  6.A  7.C  8.C  9.B  10.D  11.B  12.C  13.D  14.C  15.B

 

Posted in Current Affairs, Question Bank.