Current Affairs Quiz – Oct 2014

Current Affairs Quiz  – Oct 2014 (20 OCT)

1. Which of the following trio have been selected for Nobel prize in Physiology or Medicine?

(a) John O’Keefe, May-Britt Moser, EI Moser

(b) John O’Keefe, Tony Abbot, EI Moser

(c) John O’Keefe, Braising Abbot, EI Moser

(d) John O’Keefe, May-Britt Moser, Tony Abbot

(e) None of these

Ans:- (a)

British-American John O’Keefe and Norwegians May-Britt and Edvard Moser won the 2014 Nobel Prize for medicine for discovering the brain’s navigation system and giving clues as to how strokes and Alzheimer’s disrupt it. Basically, this trio discovered that how the brain knows where we are and enables us to navigate from one place to another.

What is Brain Positioning System?

The combination of grid and place cells “constitutes a comprehensive positioning system, an inner GPS, in the brain”. “Grid cells” are akin to lines of longitude and latitude, helping the brain to judge distance and navigate. Place cells help us map our way around the world, and also makes a part of the space-time arrangement in our brains that supports our autobiographical memory.

2. 02 Oct, happens to be a holiday for all of us. How and why do we celebrate it?

(a) It is the day of Gandhi Ji anniversary.

(b) It is the day of Lal Bahadur Shastri anniversary.

(c) It is the day of International day of Non-violence

(d) Only (a) and (c) is correct

(e) All are correct statements.

Ans:- (e) Just memorable points.

3. Which team won recently concluded Champions League T – 20 Trophy?

(a) Kolkata Knight Riders

(b) Kings XIPunjab

(c) Dolphins

(d) Chennai Super King

(e) None of these

Ans:- (d) This was the 7 th edition of this tournament involving 07 countries.

Man of the series – Suresh Raina (CSK)

Most Wickets – Sunil Narine (KNR)

Most Runs – Suresh Raina (CSK)

Man of the Match in finals – Pawan Negi (CSK)

4. Who has been recently nominated as the chairperson of Competition Appellate Tribunal (COMPAT)?

(a) Justice SK Mathur

(b) Justice GS Singhvi

(c) Justice SM Krishna

(d) Justice RM Lodha

(e) None of these

Ans:- (b) You can easily eliminate option (d). It is because Former CJI has advocated for a cooling period of at least 02 years after retirement.

What is COMPAT?

First of all, please do not be confused understanding Competition Appellate Tribunal as CAT.

The Competition Appellate Tribunal is a statutory organization established under the provisions of the Competition Act, 2002 to hear and dispose of appeals against any direction issued or decision made or order passed by the Competition Commission of India.It was started on 15 th May, 2009 having its Headquarter at New Delhi and Hon’ble Dr. Justice Arijit Pasayat was its first Chairperson. The Appellate Tribunal shall not be bound by the procedure laid down in the Code of Civil Procedure, 1908 (5 of 1908), but shall be guided by the principles of natural justice and, subject to the other provisions of this Act and of any rules made by the Central Government.

5. As per recent commitment made by USA, gradual entry of our country will start in Wassenaar Arrangement, Australia Group, NSG and MTCR. With which subject Wassenaar Arrangement related?

(a) Export controls on arms and dual use items

(b) Nuclear fuel import policy

(c) Nuclear liability policy formulation

(d) International movement of migratory birds

(e) None of these

Ans:- (a)

The Wassenaar Arrangement has been established in order to contribute to regional and international security and stability, by promoting transparency and greater responsibility in transfers of conventional arms and dual-use goods and technologies, thus preventing destabilising accumulations.

It is the successor to the Cold War-era Coordinating Committee for Multilateral Export Controls (COCOM), and was established on 12 July 1996, in Wassenaar, the Netherlands. MTCR stands for Missile Technology Control Regime.

6. World Animal Day is celebrated on ___ Oct, every year.

(a) 2 (b) 3 (c) 4 (d) 5 (e) None of these

Ans:- (c)

7. As per, recently launched Swachh Bharat Abhiyaan, how much amount will every panchayat in our country receive? (In Lakh)

(a) 15   (b) 20   (c) 25   (d) 30   (e) None of these

Ans:- (b)

8. Recently, International Boxing Association, framed serious charges against Boxer Sarita Devi, for having not accepted Bronze Medal at Incheon, the venue for 17 th Asian Games. She hails from which State?

(a) Nagaland    (b) Manipur    (c) Sikkim        (d) Assam        (e) None of these

Ans:- (b) Laishram Sarita Devi is presently National Champion and former world

Champion Boxer. She being a Arjuna Award 2009 winner, hails from Manipur. She

plays in Lightweight category.

9. Who has been awarded with prestigious Global Diversity Award, 2104?

(a) Aamir Khan            (b) Salman Khan          (c) Shahrukh Khan (d) Hamid Anshari       (e) None of these

Ans:- (c)

10. Consider following matches. (They all are medalists of 17th Asian Games, 2014)

(a) Jitu Rai – Shooting

(b) Saurav Ghosal – Archery

(c) Seema Punia – Discus Throw

(d) Abhishek Verma – squash

(e) Yogeshwar Dutt – Wrestling

(i) Only (a), (c), and (e) are correct matches.

(ii) Only (a), and (e) are correct

(iii) All are correct

(iv) Only (a) and (c) are correct

Ans:- (i)

Gold Medalist from India (I cannot count Chinese) – 11

Jitu Rai – Shooting

Yogeshwar Dutt – wrestling

Abhishek Verma – Archery Team

Saurav Ghosal – Squash Team

Seema Punia – Discus Throw

Sania and Saket – Tennis

MC Mary Kom – Boxing

Priyanka Panwar, Tintu Luka + 02 – Athletics

Men and Women Kabaddi Team

Men Hockey Team

(48)

Current Affairs Quiz – Oct 2014
Reviews
Posted in Current Affairs and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .